22 Decembrie – Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

22 Decembrie – Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

Instituția Prefectului –Județul Vâlcea a organizat astăzi, 22 decembrie, o ceremonie dedicată comemorării Eroilor Martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989. Evenimentul a avut loc la monumentul Revoluției Române din municipiul Râmnicu Vâlcea. În acest context s-a oficiat, de către Înaltpreasfințitul Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, o slujbă în memoria vâlcenilor care s-au sacrificat pentru libertate în revoluția de acum 33 de ani,  precum și o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori de către oficialități și reprezentanții asociațiilor de revoluționari din județ.

Cu această ocazie, prefectul județului Vâlcea, domnul Mihai Oprea transmite următorul mesaj:

„Astăzi, onorăm Eroii Martiri care, în Decembrie 1989, prin apărarea valorilor și principiilor democratice, au făcut sacrificiul suprem. Respectul și recunoștința mea se îndreaptă către eroii acelor zile și către urmașii lor.

Marcăm, anul acesta, 33 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Sud Est, un capitol sângeros din istoria României și a Europei.

Lecțiile trecutului sunt dureroase. Sunt oameni care încă trăiesc cu suferința pierderii celor dragi. Nu trebuie, însă, să uităm că evenimentele din Decembrie 1989 au contribuit la ceea ce România este astăzi: o țară liberă.

Anul 1989 a fost caracterizat de rapiditatea cu care regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit, printre acestea fiind și cel din România. Prin amintirea crimelor înfăptuite de regimurile totalitare şi autoritare putem arăta generaţiilor născute după anul 1989, faptul că DEMOCRAŢIA şi DREPTURILE FUNDAMENTALE sunt rodul unor lupte dureroase, cu urme sângeroase în mentalul colectiv.

Prin urmare, avem datoria să apărăm, în continuare, valorile pentru care Eroii Martiri au luptat și să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române.

Mă înclin cu respect și aduc un pios omagiu tuturor celor care au ieșit în stradă și au pierit pentru ca România să aibă un viitor mai bun. Dumnezeu să îi odihnească în pace!”

La ceremonial, au participat urmași ai eroilor martiri ai Revoluției din anul 1989, membri ai asociațiilor de revoluționari, reprezentanţi ai autorităţilor publice județene și locale, cadre militare din garnizoană, lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Mesajul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, și cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, 22 decembrie:

„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcție a României, de la regimul totalitar la democrație.

Comemorăm victimele comunismului, pe toți cei care au trecut prin suferințe de neimaginat în temnițele comuniste, supuși abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.  S-au opus acestei experiențe brutale și criminale a istoriei cu prețul propriei libertăți sau chiar al vieții. Curajul de a se opune oprimării comuniste și sacrificiul lor au menținut vie speranța românilor în libertate și democrație, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluției Române și a libertății.

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generații că dictatura a însemnat frică, lipsuri,   cenzură, opresiune și încălcarea libertăților fundamentale.

Toate acestea nu trebuie uitate și nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre și să cunoască meritele și jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidați de opresiunea comunistă și au adus victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, victoria libertății împotriva dictaturii.

Faptul că de anul școlar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opțională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparație morală pentru eroii cunoscuți și necunoscuți ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulți elevi interesați de această nouă curriculă școlară și cât mai mulți părinți care își vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia. Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 și cauzele care au declanșat revolta populară la nivelul întregii țări, copiii și adolescenții de azi vor ști cu siguranță în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să mențină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar.

Martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulțumim prin grija pe care o avem pentru România și pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989 și toate victimele dictaturii comuniste!”