COMUNICAT DE PRESĂ Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie

 “Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară” – Mihai Eminescu.

Instituția Prefectului –Județul Vâlcea a organizat astăzi, 29 aprilie, cu sprijinul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea o ceremonie dedicată Zilei Veteranilor de Război. Evenimentul a avut loc la Monumentul Independenței din Râmnicu Vâlcea. În județul Vâlcea, în comuna Galicea, trăiește cel mai vârstnic veteran de război din România, locotenentul în retragere Ilie Ciocan, cel care, peste o lună, va împlini 110 ani.

În ţara noastră, la data de 29 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

29 aprilie este data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret, fiind instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva.

La ceremonia militar-religioasă au participat: domnul prefect al județului Vâlcea, Mihai Oprea, domnul Adrian Voican – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, vicepreședinții Consiliului Județean Vâlcea, domnul Florian Marin și doamna Andra Bica,  domnul Eugen Petrescu – președintele Filialei Județene “Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” în calitate de reprezentant al domnului Plt. adj. pr. (rz.) Ioan Praporgescu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Județeană Vâlcea, oficialități locale.

La eveniment au fost ținute alocuțiuni despre curajul şi devotamentul faţă de ţară al veteranilor de război din județul Vâlcea și despre importanța acestei zile în istoria poporului român. În cadrul ceremoniei, s- a oficiat o slujbă în memoria vâlcenilor care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă. Momentul solemn s-a încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.

Cu această ocazie, domnul Mihai Oprea,  prefectul județului Vâlcea transmite veteranilor de război vâlceni următorul mesaj: “Cinstim, astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, OAMENI SPECIALI, oamenii care au pus pe primul loc România și nu propria viață. Cea mai NOBILĂ manifestare a dragostei de țară, a onoarei și a demnității națiunii noastre este reprezentată, astăzi, prin dumneavoastră, dragi veterani de război. Tăria de caracter de care ați dat dovadă apărând granițele României ne inspiră. Sunteți adevărate repere de patriotism și suntem onorați și mândri că existați.

Lecțiile de patriotism pe care ni le transmiteți au o însemnătate deosebită pentru fiecare dintre noi. Împărtășim, astăzi, prin exemplul dumneavoastră, generațiilor viitoare, respectul pentru istoria țării noastre și pentru moștenirea  prețioasă pe care o avem ca popor: România. Sunteți un simbol al curajului şi devotamentului faţă de ţară şi vă veţi bucura mereu de respectul şi admiraţia noastră. Sunteți exemple demne de urmat și un reper pentru noi toți. Vă asigur de toată preţuirea mea și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați realizat sub culorile drapelului național!

La mulți ani, tuturor veteranilor de război din județul Vâlcea!

Recunoștință veșnică pentru toți cei care și-au dat viața pentru patrie!”