Astăzi, 20 decembrie 2023, sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea, au avut loc următoarele ședințe de lucru: Reuniunea Colegiului Prefectural și Comisia de Dialog Social Vâlcea.
- Pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural s-a aflat raportul de activitate al Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea, pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, prezentat de către domnul Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea. La ședință au mai participat subprefecții Florentina Călin și Victor Stănculescu, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, domnul Florian Marin.
Potrivit informării prezentate, Lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea totalizează 805 coduri și se modifică periodic. În prezent DJC Vâlcea reactualizează Lista Monumentelor Istorice în vederea corectării erorilor materiale din LMI 2015. În ceea ce privește documentaţiile privind lucrările de intervenţie la monumentele istorice, în zonele de protecţie ale acestora sau în zone construite protejate, până la data de 30 noiembrie 2023, DJC Vâlcea a eliberat în baza Legii 422/2001, 86 de avize.
În materialul prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural se specifică faptul că în România, în prezent, sunt clasate 97.509 bunuri culturale mobile din care 42.607 în categoria juridică Tezaur şi 54.902 în categoria juridică Fond. La nivelul judeţului Vâlcea numărul bunurilor culturale mobile clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional este de 118 piese, iar cele clasate în Fondul patrimoniului cultural naţional, care cuprinde bunurile culturale de valoare deosebită pentru România, este de 22 de piese. Situația se prezintă astfel: Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” – 28 de piese tezaur și 21 de piese fond; Colecţia Mănăstirii Cozia – 12 icoane tezaur; Colecţia Mănăstirii Hurezi – 77 de icoane tezaur; Mănăstirea Dintr-un Lemn – o icoană tezaur; Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea – un opaiț cu ansă amorfă fond.
De asemenea, la nivelul judeţului Vâlcea, există o serie de bunuri culturale mobile susceptibile de a fi clasate precum: colecţii de carte veche, icoane și obiecte religioase, obiecte de artă, bunuri etnografice și arheologice aparţinând instituţiilor muzeale sau cultelor religioase. Printre cele mai importante colecţii se află: Colecţia Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, Colecţia Arhiepiscopiei Râmnicului, Colecţia Mănăstirii Cozia, Colecția Mănăstirii Dintr-un Lemn, Colecția Mănăstirii Govora, Colecţia de carte veche a Mănăstirii Bistriţa, Colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Mănăstirea Ostrov, Mănăstirea Surpatele etc. Clasarea bunurilor culturale mobile se realizează potrivit dispoziţiilor Legii 182/2000, republicată şi a H.G. nr. 886/2008 pentru aprobarea Normelor de clasare a bunurilor culturale mobile, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
- În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social unul dintre subiectele dezbătute s-a referit la antreprenoriatul vâlcean și a fost prezentat de către domnul George Rotaru, Președintele – CPISC Filiala Vâlcea.
În cadrul întrevederii a fost analizată și posibilitatea extinderii dialogului social în vederea rezolvării doleanțelor partenerilor sociali. În acest sens, prefectul județului Vâlcea, domnul Mihai Oprea, consideră că intensificarea acțiunilor de promovare în cadrul interinstituțional a dialogului social, atât prin intermediul părților componente (patronate, sindicate şi guvern) cât şi prin intermediul instituției prefectului, poate aduce clarificări și rezolvări pentru diverse situații care pot apărea în evoluția unei societăți moderne. Totodată reprezentantul Guvernului în județul Vâlcea a apreciat perfecționarea metodelor şi a instrumentelor de dialog social ca fiind o etapă, necesară tuturor partenerilor sociali, în vederea înlăturării nemulțumirilor și a preîntâmpinării declanșarii unor tensiuni sociale.