Accesibilitate

Declarație privind accesibilitatea

Declarație privind accesibilitatea în format editabil

Responsabil cu accesibilitatea site-ului web – Croitoru Bogdan

email: prefect@prefecturavalcea.ro

tel: 0250.703321

 


Accesibilitate site-uri WEB

 

Ce este accesibilitatea?

Accesibilitatea web permite tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități, să perceapă, să înțeleagă, să navigheze și să interacționeze cu internetul.

Site-urile WEB  pot fi considerate accesibile dacă o persoană cu dizabilități le poate folosi în mod eficient, cu ajutorul tehnologiilor de asistență sau a programelor specializate de care dispune.

Principiile de bază care trebuie respectate de către site-urile web și aplicațiile mobile aparținând organismelor din sectorul public sunt:

  1. perceptibilitatea – informaţiile şi componentele interfeţei de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceştia le pot percepe;
  2. operabilitatea – componentele interfeţei de utilizare şi navigarea trebuie să poată fi utilizate;
  3. inteligibilitatea – informaţiile şi exploatarea interfeţei de utilizare trebuie să poată fi înţelese;
  4. robusteţea – întreg conţinutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenţi utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.

 

Pentru cine este accesibilitatea?

Site-urile web din sectorul public ar trebui să fie mai accesibile, în special, pentru persoanele cu dizabilități  care  sunt adesea dezavantajate atunci când lucrează cu site-uri web și aplicații mobile. Cu toate acestea, persoanele cu dizabilități nu pot fi considerate ca singurul grup țintă, deoarece este la fel de important ca site-urile WEB să fie accesibile, de exemplu, persoanelor în vârstă.

Totodată, pe măsură ce site-urile web devin mai accesibile pentru cât mai mulți cetățeni cu nevoi diferite de accesare și procesare a informației, instituțiile sau autorii oricărui site public se asigură că informațiile pe care doresc să le disemineze ajung la un procent tot mai mare din grupurile țintă ale mesajelor lor.

 

Cine este obligat să asigure accesibilitatea?

 OUG 112/2018  are drept obiectiv stabilirea cerinţelor privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile aparținând organismelor din sectorul public.

În cazuri justificate, organismul din sectorul public nu poate face anumite conținuturi ale site-ului web pe deplin accesibile, asigurând accesibilitatea site-urilor web numai în măsura în care nu provoacă o sarcină disproporționată asupra sa.

 

Sarcina disproporționată

Sarcina disproporționată reprezintă măsurile care impun o sarcină organizatorică sau financiară excesivă pentru un organism din sectorul public sau care pun în pericol capacitatea organismului de a-şi îndeplini obiectivul sau de a publica informațiile necesare sau relevante pentru sarcinile şi serviciile sale, luând în același timp în considerare posibilele beneficii rezultate sau prejudiciul care riscă să fie adus cetăţenilor, în special persoanelor cu dizabilităţi, şi care sunt determinate doar de un motiv legitim, ţinând seama şi de prevederile art. 4 alin. (3) din OUG 112/2018  privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public.

 

Legislație specifică

 

În cazul în care constatați disfuncționalități în accesibilitatea site-ului, vă rugăm să transmiteți eventualele propuneri sau sesizări către responsabilul de accesibilitate, regăsind datele de contact ale acestuia mai sus pe această pagină.