COMUNICAT DE PRESĂ Deplasare în teren a președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, domnul prefect Mihai Oprea, ca urmare a avertizărilor meteorologice și hidrologice

În contextul dinamizării evoluției fenomenelor meteorologice prognozate pentru perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2024 (COD PORTOCALIU), astăzi 29 septembrie 2024, începând cu ora 8.00, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) Vâlcea.

Astfel, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, domnul prefect Mihai Oprea, s-a aflat alături de Prim Adjunctul ISU Vâlcea, domnul – Locotenent colonel Marius Zoican, la centrul de comandă al Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Vâlcea – activat astăzi ca urmare a avertizărilor meteorologice existând risc de inundații pe cinci râuri din județ: Lotru, Luncavăț, Olănești, Topolog și Olteț.

Având în vedere această situație domnul prefect, Mihai Oprea, a mers în cursul acestei după-amiezi la Brezoi alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, însoțiți de către directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea – doamna ing. Elena Miroiu, șeful Districtului Voineasa din cadrul SDN Vâlcea – domnul Lungulescu și de către Slt. Dinu Mihai, comandantul Stației de Pompieri Brezoi din cadrul ISU Vâlcea. Au fost văzute două dintre punctele sensibile (în contextul meteorologic actual) din județul Vâlcea, unde s-a verificat situația măsurilor luate de autorități, precum și debitul apei de pe râul Lotru și de pe unul dintre afluenții săi – Voineșița.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor avertizează asupra fenomenelor hidrologice periculoase care se pot produce în special pe afluenții de grad inferior ai Oltului (precum și râurilor marcate pe harta atașată). Prin urmare se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.

În acest context menționăm faptul că în zona montană a județului Vâlcea se așteptă scurgeri importante de apă de pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Astfel, în cazul în care Râul Lotru și afluenţii săi ar putea înregistra posibile depășiri ale cotelor de apărare, localităţile de pe Valea Lotrului ar putea fi afectate de viituri ca urmare a prognozelor aflate în vigoare la această dată.

Menționăm faptul că autoritățile de la nivelul județului Vâlcea continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de dinamica situației din teren.

Prefectul județului recomandă cetățenilor să adopte un comportament preventiv, în vederea preîntâmpinării situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile.

INHGA –  codurile de avertizare în cazul intensificării fenomenelor hidrologice:

 COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.