INFORMARE DE PRESĂ Ședința Grupului de lucru la nivelul județului Vâlcea pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse în Planul Național Cadru de Acțiune (PNCA) pentru siguranța școlară

Prefectul Județului Vâlcea, Mihai Oprea a convocat, astăzi, 23 ianuarie 2024, o ședință de analiză a modului în care au fost implementate măsurile cuprinse în Planul  Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea. La întâlnirea de lucru au participat subprefecții Florentina Călin și Victor Stănculescu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, Consiliului Județean Vâlcea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului Vâlcea, Direcției Poliției Locale Râmnicu Vâlcea, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vâlcea și ai Direcției de Sănătate Publică Vâlcea.

Planul Teritorial Cadrul de Acțiune pentru siguranța școlară are ca elemente prioritare: creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență.

Reprezentantul Guvernului în județul Vâlcea împreună cu echipa interinstituțională va acorda sprijin permanent în ceea ce privește un mediu cât mai sigur în toate unitățile de învățământ din județ. Ședințele de lucru sunt organizate cu scopul de a crește capacitatea instituțională de prevenire și de combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar și în zonele adiacente, precum și monitorizarea modului în care este realizată siguranța școlară la nivelul județului Vâlcea.

Pe ordinea de zi a întâlnirii de lucru trimestriale s-au aflat următoarele subiecte:

  1. Raport semestrial privind siguranța în unităţile de învățământ din judeţul Vâlcea, realizat pentru perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023-2024. Raportul a fost susținur de domnul comisar șef Cosmin Gabriel Gherghe – Inspector Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
  2. Bilanțul activităţilor desfășurate în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023-2024 pentru asigurarea siguranței în unităţile de învățământ preuniversitar din judetul Vâlcea, prezentat de către:
  • doamna Ana Ungureanu – inspector şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea;
  • domnul Col. Grigore Ciaușescu – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea;
  • domnul comisar șef de poliție lonut Pâslaru – coordonator CPECA Vâlcea;
  • domnul Viorel Pană-Liuţă – director executiv al Direcţiei Poliției Locale a Municipiului Râmnicu Vâlcea;
  • domnul Col. lonică Garamia – șef Inspecția de Prevenire, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Vâlcea;
  • doamna loana Babeanu – medic în cadrul Compartimentului Igienă Şcolară, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea;
  • doamna Laura Bojete – șef birou Intervenție în Regim de Urgență în Domeniul Asistenței Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului Vâlcea.

ACTIVITĂȚI DERULATE DE CĂTRE: I.P.J. VÂLCEA,  I.S.J. VÂLCEA,  I.J.J. VÂLCEA, CENTRUL REGIONAL PITEȘTI DIN CADRUL A.N.Î.T.P ; C.P.E.C.A. VÂLCEA  

ÎN PERIOADA SEPTEMBRIE-DECEMBRIE A ANULUI ȘCOLAR 2023-2024

  1. INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN VÂLCEA

            Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023 – 2024, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au organizat și desfășurat 598 de activități cu caracter de informare și prevenție adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică. În perioada de referinţă, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfăşurat activităţi în cadrul următoarelor programe / proiecte / campanii preventive:

 Programul local de prevenire a victimizării minorilor şi Programul local de prevenire a infracţiunilor informatice;

  • Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar;
  • Campania „FII RESPONSABIL” pentru prevenirea violenței și a consumului de substanțe interzise
  • Proiectul ”FĂRĂ DISCRIMINARE!”
  • Campania „SIGURANŢA ONLINE”
  • Proiectul ,,PLECATUL DE ACASĂ NU E O SOLUȚIE”
  • Proiectul ,,SINGUR ACASĂ!”
  • Campania ,,ATINGERI NEDORITE”
  • Campania „ANASTASIA”
  • Campania ,,BRIGHT SKY” pentru prevenirea violenței domestice
  • Campania ,,DINCOLO DE APARENȚE”.

În perioada analizată, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a realizat acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor antisociale în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ în colaborare cu lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi reprezentanţii Autorităţii de Ordine Publică Vâlcea.

  1. INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN VÂLCEA

La nivel guvernamental, prin Programul de Guvernare 2023-2024, s-a stabilit atingerea Obiectivului de guvernare 2: Infrastructură școlară şi siguranţă, prin elaborarea și implementarea Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, în vederea prevenirii și reducerii violenței școlare, în toate formele ei. Faptele de violență din mediul școlar au consecințe multiple și profunde, acționând atât asupra dezvoltării socio-emoționale ale elevilor, cât și asupra actului de predare-învățare. Prin urmare, în perioada menționată au fost derulate programe precum:

  • Împreună prindem curaj;
  • Go cyber, Go smart;
  • Despre bullying cu sinceritate;
  • Fii responsabil!
  • Cu tine începe starea de bine;
  • Abc-ul emoţiilor.

3. INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN VÂLCEA

Astfel, pentru prevenirea delincvenței juvenile, a bullyingului și a actelor de violență în incinta și în proximitatea unităților de învățământ,  în perioada septembrie – decembrie 2023 au fost desfăşurate 41 de acţiuni preventive cu elevii din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar (23 acțiuni independente și 18 în cooperare cu I.P.J. Vâlcea), în 21 locaţii, la care au participat 2.043 elevi. Pe linie contravențională, în perioada de referință au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 58 de avertismente și 31 de amenzi, în valoare de 4.650 lei.

În scopul descurajării comiterii de fapte antisociale în incinta și     zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, reducerii riscului de victimizare a elevilor și personalului didactic, în vederea diseminării aspectelor privind ,,bullyingul” și alte forme de violență, precum și consecințele acestora, în mediul școlar, militarii din structurile de ordine publică ale I.J.J. Vâlcea, au sprijinit polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Vâlcea.

 4. CENTRUL REGIONAL PITEŞTI DIN CADRUL AGENŢIEI NAŢIONALE ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE ( A.N.Î.T.P.)

 La data de 19.10.2023 a fost încheiat un proiectul educațional de prevenire a fenomenului traficului de persoane, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox Sf Nicolae Rm.Valcea, intitulat “Fii informat! Exploatarea ucide suflete!”. În cadrul acestui proiect au fost efectuate activităţi de informare cu 91 de beneficiari. De asemenea, au fost efectuate 2 activităţi de prevenire la Liceul Tehnologic Forestier Rm Vâlcea, beneficiari fiind 65 de elevi. Totodată, au fost distribuite materiale de campanie antitrafic în zonele cu afluență mare la publicul larg. Au fost derulate campanii naţionale de prevenire în mediul online și outdoor, precum: „Siguranţa ta nu e o joacă!” ; „Drumul spre libertate!”  ; „Cauţi un loc de muncă?Fii atent la capcanele traficului de persoane!”.

  1. P.E.C.A.VÂLCEA

La nivelul județului Vâlcea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a desfășurat, în perioada de analiză, 183 de activități  în cadrul proiectelor și campaniilor naționale de informare, conștientizare a riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri si promovarea alternativelor sănătoase la consumul de droguri în randul populției scolare. Astfel, 4.575 de elevi și 183 de cadre didactice au primit informații de la cadrele C.P.E.C.A Vâlcea. La nivelul județului Vâlcea se evidențiază următoarele campanii și proiecte:

  • Campania națională ,, Familia – partener în lupta impotriva drogurilor’’ – activități de informare, educare și conștientizare a părinților cu privire la efectele și consecințele consumului de droguri.
  • Campania națională ,, Consumul de droguri ne privește pe toți-componentă școală’’- activități de informare, educare și constientizarea a elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.
  • Campania națională ,, Education First” – activități informativ-preventive cu cadrele didactice, șefii de cămine și personalul administrativ, precum și cu reprezentanții studenților.
  • Campania națională ,,Școala Altfel – Antidrog” – activități informativ-educative.

       Proiecte naționale: Necenzurat; Abilități pentru actiune; Eu și copilul meu; Safe Space.

       Proiecte locale: ABC-ul emoțiilor; Cum să creștem sănătoși.