INFORMARE DE PRESĂ Ședințele Colegiului Prefectural, Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea, din 26 august 2024

Sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea, astăzi, 26 august 2024, au avut loc ședințele de lucru ale Colegiului Prefectural, Comisiei de Dialog Social Vâlcea și Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea.

 

Reuniunea lunară a Colegiului Prefectural a avut loc, astăzi, 26 august 2024, la sediul Instituției Prefectului – județul Vâlcea sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea. La ședință au participat subprefecții Florentina Călin și Victor Stănculescu. În cadrul întâlnirii au fost analizate măsurile întreprinse la nivelul județului Vâlcea pentru asigurarea organizării în bune condiții a deschiderii noului an școlar. La ședința de lucru a fost efectuată o ultimă analiză a situației școlilor și grădinițelor din județul Vâlcea și au fost prezentate informări de către doamna Mihaela Andreianu, inspector școlar general – Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, doamna Coban Maria – medic primar Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, domnul Ion Matei – adjunct inspector șefInspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea, domnul comandant Grigore Ciaușescu –Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea și domnul Marius Zoican, Prim Adjunct al-Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea.

Conform informării Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea anul școlar 2024-2025 debutează la 1 septembrie 2024, iar cursurile încep în data de 9 septembrie 2024 în cele 138 unități de învățământ cu personalitate juridică, din care 125 unități de învățământ de masă (9 de nivel preșcolar, 89 de nivel gimnazial și 25 de nivel liceal, o creșă și o școală profesională totalizând, incluzând și structurile arondate, 387 de unități școlare), 2 unități de învățământ special și 11 unități de învățământ privat.

 

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea în unitățile de învățământ de masă vor fi cuprinși, conform planului de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, un număr de 49.095 de elevi și preșcolari, în 2.460 de clase, iar în cele două unități de învățământ special 402 de elevi în 53 de clase. La acestea se adaugă și 7 unități conexe (Casa Corpului Didactic Vâlcea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vâlcea, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, Clubul Copiilor Horezu, Clubul Copiilor Drăgășani, Clubul Sportiv Școlar Râmnicu Vâlcea și Centrul Județean de Excelență Vâlcea).

În toate unitățile de învățământ din județul Vâlcea, în perioada 26 – 06 septembrie 2024 se va desfășura inspecția tematică privind pregătirea pentru deschiderea în bune condiții a noului an școlar și organizarea activității didactice în anul școlar 2024 – 2025.

Pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural s-a aflat și stadiul îndeplinirii planului de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare pe semestrul I al anului 2024, informațiile fiind prezentate de către domnul Laurențiu Papa, șef serviciu – Instituția Prefectului Vâlcea.

 

Potrivit Serviciului de monitorizare servicii publice deconcentrate din cadrul Instituției Prefectului județul Vâlcea situația comparativă a măsurilor întreprinse la nivelul județului Vâlcea pentru asigurarea organizării în bune condiții a deschiderii noului an școlar 2024/2025 față de anul școlar precedent se prezintă astfel:

INDICATORI AUGUST 2023 AUGUST 2024
Unități de învățământ 137 unități de învățământ cu personalitate juridică, din care:

→ 124 unități de învățământ de masă (în total 386 unități școlare, inclusiv structurile arondate);

→ 2 unități de învățământ special;

→ 11 unități de învățământ particular.

138 unități de învățământ cu personalitate juridică, din care:

→ 125 unități de învățământ de masă (în total 387 unități școlare, inclusiv structurile arondate) – a apărut în plus o școală profesională;

→ 2 unități de învățământ special;

→ 11 unități de învățământ particular.

 

Nr. elevi și preșcolari             (cf. planului de școlarizare) 47.361 elevi și preșcolari/ 2.298 clase

400 elevi/ 50 clase în cele                2 unități de învățământ special

 

49.095 elevi și preșcolari/ 2.460 clase

402 elevi/ 53 clase în cele                2 unități de învățământ special

Organizare inspecție tematică privind pregătirea unităților de învățământ pentru deschiderea în bune condiții a noului an școlar

 

28.08-07.09.2023

 

Tematică: Preocuparea conducerilor unităților de învățământ și a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar al județului Vâlcea în vederea pregătirii și organizării activității didactice în anul școlar 2023-2024, ur-mând ca în luna decembrie a anului 2023 să se efectueze o nouă inspecție tematică cu tema: Calitatea managementului, respectarea legislației în vigoare; completarea documenttelor școlare și a actelor de studii.

 

26.08-06.09.2024

 

Tematică: Preocuparea conducerilor unităților de învățământ și a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar al județului Vâlcea în vederea pregătirii și organizării activității didactice în anul școlar 2024-2025, urmând ca în luna decembrie a anului 2024 să se efectueze o nouă inspecție tematică cu tema: Calitatea managementului, respectarea legislației în vigoare; completarea documentelor școlare și a actelor de studii.

Autorizare
Avize/Autorizații de securitate la incendiu 67 unități de învățământ nu au autorizație de securetate la incendiu (30 unități din mediul urban și 37 unități din mediu rural), dar 41 clădiri au aviz de securitate la incendiu;

26 clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu și nu au solicitat nici aviz de securitate la incendiu;

5 avize de securitate la incendiu emise;

8 cereri avize de securitate la incendiu response;

2 cereri avize de securitate la incendiu în lucru (UAT Bălcești -1 și UAT Glăvile-1)

 

Motivele neobținerii autorizației de securitate la incendiu sunt următoarele:

Ø Nerealizarea măsurilor de securitate la incendiu stabilite prin scenariile de securitate la incendiu;

Ø Neefectuarea demersurilor de către investitor sau beneficiar pentru realizarea documentației tehnice și intrarea în legalitate.

 

 

64 unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu (29 unități din mediul urban și 35 unități din mediu rural), dar 41 clădiri au aviz de securitate la incendiu;

23 clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu și nu au solicitat nici aviz de securitate la incendiu;

12 avize de Securitate la incendiu emise – UAT: Râmnicu Vâlcea -2, Băbeni -2, Valea Mare -1, Stoilești -1, Glăvile -1, Bălcești -1, Câineni -1, Sutești -1, Vaideeni -2;

O autorizație de securitate la incendiu emisă (sală sport școlară din comuna Măciuca)

 

Motivele neobținerii autorizației de securitate la incendiu sunt următoarele:

Ø Nerealizarea măsurilor de securitate la incendiu stabilite prin scenariile de securi-tate la incendiu;

Ø Neefectuarea demersurilor de către investitor sau beneficiar pentru realizarea documentației tehnice și intrarea în legalitate.

 

Autorizații sanitare de funcționare → 24 unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare (ASF);

→ 5 unități sunt în curs de evaluare sanitară;

→ Numărul unităților de învățământ care nu dețin ASF s-a redus față de anul precedent. În anul școlar 2021-2022, la evaluarea efectuată în luna august erau 37 unități de învățământ neautorizate sanitar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

→ Din cele 82 de cabinete medicale (72 cabinete medicină general, 10 cabinete stomatologice):

§   60 cabinete sunt auto-rizate sanitar

§   17 unități nu au depus solicitare în vederea obținerii ASF

§   5 cabinete sunt în curs de evaluare

→ Autorizațiile sanitare emise sunt valabile atât timp cât nu se modifică structura funcțională autorizată sanitar conform OMS nr. 1030/2009, cu modificările si completările ulterioare.

 

 

20 unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare la începutul anului școlar 2025-2025

→ Sunt unități de învățământ care sunt autorizate ca grădinițe cu program normal, dar funcționează ca și grădinițe cu program prelungit și nu au solicitat reautorizare (2 grădinițe: GPP Fedeleșoiu Dăești, GPP Galicea). Acestea nu pot fi autorizate cu program prelungit pentru că nu dispun de cabinet medical functional.

→ În cursul anului școlar 2023-2024 au fost evaluate igienico-sanitar si autorizate sanitar în baza declaratiei pe propria răspundere un număr de 65 unități conform OMS nr. 1030/2009 cu modificările și completările ulterioare

3 unități de învățământ sunt în curs de evaluare, având termene de remediere a deficiențelor constatate:

1. GPP Toți Sfinții Rm Vâlcea

2.Liceul Gheorghe Surdu Brezoi – corp nou

3.Liceul Gheorghe Surdu Brezoi – Școala primară str. Panduri Brezoi

→ Din cele 85 de cabinete medicale (75 cabinete medicină general, 10 cabinete stomatologice):

§   72 cabinete sunt auto-rizate sanitar

§   12 cabinete nu dețin ASF

§   1 cabinet este în curs de evaluare

→ Autorizarea sanitară a cabinetelor medicale din incinta unităților de învățământ atestă asigurarea accesului tu-turor preșcolarilor și elevilor la asistență medicală primară gratuită, cu accent pe acțiunile medicale preventive.

Obiective urmărite de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea în perioada următoare:

→ Derularea controlului tematic dispus de Ministerul Sănătății   prin Inspecția Sanitară de Stat în perioada 09.09.2024- 20.09.2024 conform Planului național de acțiuni tematice de control în sănătate publică

→ Reevaluarea unităților de învățământ care au termene de remediere a deficiențelor

→ Evaluarea sanitară a unităților de învățământ în vederea autorizării sanitare.

→ Asigurarea efectuării triajului epidemiologic după vacanța de vară în toate unitățile de învățământ.

→ Colaborarea cu conducerea unităților de învățământ pentru asigurarea accesului la asistență medicală gratuită și pentru o alimentație sănătoasă prin acordarea în condiții de siguranță a produselor alimentare tuturor copiilor înscriși in unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particulare.

 

Asigurarea cu pază și dotarea cu sisteme de supraveghere video

 

260 (65,49%) din unitățile de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme de  supraveghere video (74 unităţi în mediul urban şi 186 unități în mediul rural);

o unitate învăţământ asigurată exclusiv cu pază (în mediul urban);

46 (11,58%) din unitățile de învățământ dispun atât de pază umană cât și de sisteme de supraveghere video (41 unități în mediul urban și 5 în cel rural);

 90 (22,67%) nu dispun nici de pază umană și nici de sisteme video;

→  35 din unitățile de învățământ sunt dotate doar cu sisteme de alarmare antiefracție și nu dispun de pază sau sisteme video;

 

 

 

55 unități de învățământ sunt neasigurate, neavând niciun fel de pază, sisteme video sau sisteme de alar-mare antiefracție

Comparativ cu debutul anului școlar 2022-2023, când existau 57 unități de învățământ care nu aveau montate niciun fel de sisteme de protecție dintre cele minime de securitate prevăzute de lege, în luna august a anului 2023 numărul acestora s-a redus la 55 unități de învățământ.

 

 

 

 

 

 

 

331 (83,56%) din unitățile de învățământ sunt dotate cu sisteme de  supraveghere video (116 unităţi în mediul urban şi 215 unități în mediul rural);

3 unităţi de învăţământ sunt asigurate exclusiv cu pază umană, în mediul urban;

49 (12,00%) unități de învățământ (43 unități din mediul urban și 6 din cel rural) dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video;

65 (16,41%) unităţi de învăţământ nu dispun de sisteme de supraveghere video (21 sunt în mediul urban și 44 în mediul rural). Dintre acestea,

25 din unitățile de învățământ sunt dotate doar cu sisteme de alarmare antiefracție și nu dispun de pază sau sisteme video, iar 3 unități de învățământ dispun de pază umană;

37 unități de învățământ sunt neasigurate, neavând niciun fel de pază, sisteme video sau sisteme de alarmare antiefracție.

Acolo unde au fost constatate deficienţe, au fost stabilite măsuri de remediere şi termene de realizare în vederea determinării responsabililor de a asigura protecţia unităţilor de învăţământ potrivit cerințelor minime de securitate, respectiv cele prevăzute de art. 8 ind. 1 din Anexa 1 la HG nr. 301/2012 (control acces prin cartela sau pază, subsistem video și subsistem de alarmă), cerinţe necesar a fi îndeplinite cumulativ.

 

Întreținere spații de învățământ, a spațiilor exterioare și a terenurilor

 

Lucrări de igienizare Majoritatea UIP au finalizat igienizarea; mai sunt în lucru lucrări de reabilitare, care se vor încheia înainte de începerea cursurilor

Punctual, acolo unde nu se finalizează lucrările de reabilitare, elevii vor fi relocați

·     99 UIP au finalizat igienizarea, iar restul sunt în curs de finalizare

·     17 UIP au în desfășurare lucrări de reabilitare, care se vor încheia înainte de începerea cursurilor

·     Punctual, acolo unde nu se finalizează lucrările de reabilitare, elevii vor fi relocați

 

UIP cu grupuri sanitare în exterior și care sunt neconforme 7 unități școlare

 

–     Școala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi – structurile: Școala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi, Școala Primară și GPN, sat Pârâienii de Jos și GPN Tina; Școala Gimnazială, sat Copăceni, comuna Racovița – structura Școala Primară, sat Balota; Școala Gimnazială, comuna Măldărești; Liceul „Constantin Brâncoveanu, oraș Horezu – structura Școala Gimnazială, sat Romanii de Sus nr. 2.

 

–     Pentru aceste unități de învățământ Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a trimis, în primăvara anului școlar 2022-2023, la Ministerul Educației, solici-tare de alocare de fonduri pentru amenajarea/construirea de grupuri sanitare con-forme.

 

7 unități școlare

 

–     Școala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi – structurile: Școala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi, Școala Primară și GPN, sat Pârâienii de Jos și GPN Tina; Școala Gimnazială, comuna Măldărești; Liceul „Constantin Brâncoveanu, oraș Horezu – structura Școala Gimnazială, sat Romanii de Sus nr. 2; Școala Gimnazială, sat Cârstănești, comun Oteșani – structura Grădinița cu Program Normal Oteșani.

 

–     Pentru aceste unități de învățământ s-au alocat fonduri prin HG nr. 366/2024 pentru amenajarea/construirea de grupuri sanitare conforme. Ministerul Educației a transmis către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea fondurile necesare,           UAT-urile au fost anunțate de la începutul anului 2024, dar nimeni nu a solicitat deschidere de credit pentru utilizarea sumelor alocate.

 

 

Starea și folosirea mobilierului, mijloacelor de învățământ, materialelor didactice, mijloacelor moderne de informare și comunicare

 

Multe școli, mai ales în mediul rural se confruntă cu lipsa spațiilor pentru laboratoare (informatică, fizică-chimie, sală de sport).

o  Pentru 126 unități de învățământ din județ și unități conexe, UAT-urile (primării-le pentru o parte dintre școli și Consiliul Județean Vâlcea pentru 46 unități de învăță-mânt) au depus proiecte de

Dotare cu mobilier, mate-riale didactice și echipa-mente digitale prin apel PNNR.

o  Toate proiectele au fost aprobate și urmează a fi finanțate.

o  De asemenea au fost depuse 20 de cereri de finanțare pentru 26 de laboratoare inteligente prin apel PNNR Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților din învățământul secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, fiind toate aprobate.

 

 

 

Multe școli, mai ales în mediul rural se confruntă cu lipsa spațiilor pentru laboratoare (informatică, fizică-chimie, sală de sport).

o  Pentru 126 unități de învă-țământ din județ și unități conexe, prin UAT (80 unități de învățământ) și prin Consiliul Județean Vâlcea (46 unități de învățământ) s-au depus proiecte de

Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale prin apel PNNR.

o  Prin aceste proiecte vor fi dotate:

→    1814 săli de clasă

→    107 laboratoare de informatică

→   100 laboratoare școlare

→   99 cabinete școlare

→   93 cabinete de consiliere psihopedagogică

→   113 săli de sport

→    15 ateliere de practică.

 

Stadiul implementării:

→ în 3 unități de învățământ dotările au fost livrate integral

→ în 35 de unități de învăță-mânt dotările au fost livrate parțial

→ pentru 74 de unități de învățământ dotările sunt în procedură de achiziție

→ pentru 14 unități de învă-țământ urmează să se demareze procedura de achiziție

→  Valoare:122.697.349 lei

o  Au semnat deja contractele de finanțare 22 de unități școlare pentru 29 de labo-ratoare inteligente prin apel PNNR „Dotarea cu labora-toare inteligente a unită-ților din învățământul se-cundar superior, a pala-telor și a cluburilor copii-lor”; valoare: 8.427.092 lei

Aprovizionare cu combustibil
La unele școli s-a achiziționat combustibil parțial, iar la unele unități nu există spații suficiente sau corespunzătoare pentru de-pozitarea combustibilului achizi-ționat. De asemenea, multe unități de învățământ cu cen-trale termice se confruntă cu lipsa postului de fochist.

 

La unele școli s-a achiziționat combustibil parțial, iar la unele unități nu există spații sufi-ciente sau corespunzătoare pentru depozitarea combustibi-lului achiziționat.

Sunt în curs de aprovizionare cu combustibil 28 de unități de învățământ. De asemenea, multe unități de învățământ cu centrale termice se confruntă cu lipsa postului de fochist.

Până la data raportării 48 de unități de învățământ nu sunt aprovizionate cu combustibil.

 

Măsuri întreprinse pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță epidemiologică
Toate unitățile de învățământ au asigurate materiale igienico-sanitare pentru mai multe luni.

 

Toate unitățile de învățământ au asigurate materiale igienico-sanitare pentru mai multe luni.

 

→ Obiective urmărite de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea în perioada următoare:

→ Derularea controlului tematic dispus de Ministerul Sănătății   prin Inspecția Sanitară de Stat în perioada 09.09.2024- 20.09.2024 conform Planului național de acțiuni tematice de control în sănătate publică

→ Reevaluarea unităților de învățământ care au termene de remediere a deficiențelor

→ Evaluarea sanitară a unităților de învățământ în vederea autorizării sanitare.

→ Asigurarea efectuării triajului epidemiologic după vacanța de vară în toate unitățile de învățământ.

→ Colaborarea cu conducerea unităților de învățământ pentru asigurarea accesului la asistență medicală gratuită și pentru o alimentație sănătoasă prin acordarea în condiții de siguranță a produselor alimentare tuturor copiilor înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particulare.

 

Transportul elevilor
→    169 de microbuze școlare, număr insuficient de microbuze pentru transportul elevilor, din care:

· 131 în dotarea primăriilor

·  38 în dotarea școlilor

→    160 microbuze funcționale, dar cu grad ridicat de uzură.

→    9 dintre microbuzele școlare nu sunt funcționale.

→    parcul de microbuze școlare este învechit (numai 18 microbuze au o vechime mai mică de 7 ani) și multe dintre acestea necesită reparații capitale,

 

Există în derulare un proiect de dotare cu microbuze școlare de către Consiliul Județean Vâlcea, dar acestea nu sunt suficiente.

Deoarece

→    169 de microbuze școlare, număr insuficient de microbuze pentru transportul elevilor, din care:

· 131 în dotarea primă-riilor

·  38 în dotarea școlilor

→    160 microbuze funcționale, dar cu grad ridicat de uzură.

→    9 dintre microbuzele școlare nu sunt funcționale.

→    parcul de microbuze școlare este învechit (numai 18 microbuze au o vechime mai mică de 7 ani) și multe dintre acestea necesită reparații capitale,

 

Consiliul Județean Vâlcea are în

derulare un program de dotare a școlilor cu microbuze școlare, care se va desfășura în două tranșe:

·       Septembrie 2024 – se va încheia contractual pentru achiziționarea a 28 microbuze școlare electrice;

·       Sunt în derulare procedurile pentru achiziționarea a încă 28 microbuze școlare prin AFM, tot electrice.

Preocupări pentru școlarizarea elevilor
Mediatori școlari 12 mediatori școlari 14 mediatori școlari
Consilieri școlari 29 de posturi de consilieri școlari Sunt 60 cabinete școlare ocupate cu consiglieri școlari, acoperindu-se aproape tot județul (mai puțin 4 unități de învățământ)
Program pilot Masă caldă în școli 16 școli în program →    Cele 16 unități de învățământ cuprinse în program în anul școlar 2023-2024;

→    alte 20 de unități de învățământ care au intrat în program în luna martie 2024

→    4 școli din cele 6 acceptate în program în luna mai 2024 au întrat în Program

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)

 

→ 27 UIP – schema de granturi PNRAS 1

→ 15 UIP au depus cereri de finanțare prin PNRAS 2

→ 26 UIP – schema de granturi PNRAS 1

→ 15 UIP – schema de granturi PNRAS 2

→  9 UIP au semnat contractele pe 17.07.2024 – schema de granturi PNRAS 2 – școli mici

 

Activități cu elevi ucraineni § În anul școlar 2023-2024, 20 de elevi au făcut cereri de înscriere ca audienți în unitățile de învă-țământ din județul Vâlcea;

§ 342 elevi cuprinși în hub-uri, unde desfășoară activități specific după orele de curs pe care le efectuează cu profe-sorii lor din Ucraina;

§ În cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Fundația WORLD VISION elevii ucraineni desfășoară, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și în alte locații activități de studiu a limbii române și limbii engleze;

§ Începând cu luna septembrie se reiau cursurile de limba română cu elevii și adulții la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

 

§ În anul școlar 2023-2024 s-au desfășurat cursuri de inițiere în limba romana pe categorii de vârstă. Cursurile s-au desfășurat la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – pentru grupa devarsta 6-10 ani, la Liceul Tehnologic Forestier pentru grupa de vârstă 15-18 ani, la Școala Gimnazială „Costea Marinoiu”, Ocnele Mari pentru grupe de vârstă 6-10 ani, respectiv 11-14 ani, la Liceul Tehnologic „Justinian Marina”, Băile Olănești pentru grupe de vârstă 11-14 ani, respectiv 15-18 ani.  E de menționat că la cursuri au putut participa și părinții acestora.

§ În data de 12 iulie 2024 la Liceul Tehnologic Forestier a avut loc examenul de certificare pentru copiii și adulții ucraineni. La acesta au participat 26 de copii și 23 de adulți.

 

Responsabilități privind activitatea de menținere a ordinii publice în zona unităților de învățământ

 

→    În urma ședinței care a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au fost stabilite responsabilităţile pentru activitatea de menținere a ordinii publice în zona unităților de învățământ, astfel:

→    12 unități de învățământ au fost repartizate IJJ Vâlcea

→    26 unități de învățământ au fost repartizate Poliţiei Locale Râmnicu Vâlcea

→     358 unități de învățământ sunt în responsabilitatea IPJ Vâlcea

 

→    În ședința care a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea în data de 19.08.2024 au fost stabilite responsabilităţile pentru activitatea de menținere a ordinii publice în zona unităților de învățământ, astfel:

→    12 unități de învățământ au fost repartizate IJJ Vâlcea

→    35 unități de învățământ au fost repartizate Poliţiei Locale Râmnicu Vâlcea

→     349 unități de învățământ sunt în responsabilitatea IPJ Vâlcea

 

Măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ din județul Vâlcea
Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea

 

– În baza parteneriatului dintre Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, pe perioada vacanței de vară s-au derulat întâlniri între polițiștii Biroului Siguranță școlară și conducerile unităților de învățământ, unităților de învățământ le-a revenit sarcina de a actualiza situația elevilor aflați în situații de risc sau vulnerabili, pentru prevenirea delicvenței juvenile și a comiterii de fapte antisociale.

 

 

 

 

– În unitățile de învățământ care vor organiza festivități de deschidere a noului an școlar vor fi prezente forțe de ordine pentru asigurarea siguranței publice.

– În ceea ce privește situația sistemelor de securitate (control acces prin cartelă sau pază, subsistem video și de alarmă), există și unități neasigurate privind paza obiectivelor, bunurilor și protecția persoanelor.

 

 

 

– Referitor la transportul școlar, polițiștii cu atribuții în domeniul rutier, vor desfășura, până la începerea cursurilor, activități de instruire a conducătorilor auto și a coordonatorilor de transport, în vederea în vederea respectării legislației în vigoare.

– În anul școlar 2023-2024 se vor desfășura, în cadrul parteneriatului mai sus amintit, acțiuni comune de prevenire în ceea ce privește delicvența juvenilă, educație rutieră, tra-ficul și consumul de droguri, traficul de persoane.

 

– În baza Planului Național de Acțiune Comună, a Planului Teritorial de Acțiune Comună, a Strategiei Naționale pentru Siguranța Școlară, au fost încheiate și puse în aplicare parteneriate foarte eficiente pentru sistemul de învățământ vâlcean.

– Pe perioada vacanței de vară s-au derulat întâlniri între polițiștii Biroului Siguranță Școlară și conducerile unităților de învățământ. Acestora le-a revenit sarcina de a actualiza situația elevilor aflați în situații de risc sau vulnerabili, pentru prevenirea delicvenței juvenile și a comiterii de fapte antisociale.

– În unitățile de învățământ care vor organiza festivități de deschidere a noului an școlar vor fi prezente forțe de ordine pentru asigurarea siguranței publice.

– În ceea ce privește situația sistemelor de securitate (control acces prin cartelă sau pază, subsistem video și de alarmă), există și unități neasigurate privind paza obiectivelor, bunurilor și protecția persoanelor. În această perioadă IPJ Vâlcea desfășoară actiuni de verificare în fiecare unitate scolară a sistemelor de securitate.

– Referitor la transportul școlar, polițiștii cu atribuții în domeniul rutier, vor desfășura, până la începerea cursurilor,  activități de instruire a conducătorilor auto și a coordonatorilor de transport, în vederea respectării legislației în vigoare.

– În anul școlar 2024-2025 se vor desfășura, în cadrul parteneriatului mai sus amintit, acțiuni comune de prevenire în ceea ce privește delicvența juvenilă, educație rutieră, traficul și consumul de droguri  traficul de persoane.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea

 

– La nivelul inspectoratului a fost întocmit un plan de măsuri pentru asigurarea transportului elevilor după reluarea cursurilor, astfel că în perioada 28.07-03.08.2023 polițiștii rutieri au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind transportul de elevi, prin verificarea autovehiculelor destinate transportului școlar și docu-mentelor obligatorii ale condu-cătorilor auto.

– Au fost verificate semnalizările rutiere orizontale și vertical (marcaje și indicatoare) din zona unităților de învățământ, sub aspectul existenței și vizibilității acetora, activități ce urmează a fi continuate pe parcursul anului școlar.

– Activitățile au fost completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.

 

– Poliţiştii rutieri vor verifica amplasarea corespunzătoare a mijlocelor de semnalizare din zona staţiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, cât şi a trecerilor de pietoni, aflate în apropierea unităţilor de învăţământ.

–  Premergător începerii anului şcolar se va proceda la verificarea mijloacelor de transport care au această destinație, pentru a fi siguri că, odată început anul școlar, aceste vehicule vor putea transporta în siguranță elevii. Pe de altă parte, existența și valabilitatea documentelor necesare pentru conducătorii auto vor face obiectul verificărilor.

–  Activitățile vor fi completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.

 

Direcția de Sănătate Publică

 

Obiective urmărite de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea în perioada următoare:

–    Derularea controlului tematic dispus de Ministerul Sănătății   prin Inspecția Sanitară de Stat în perioada 09.09.2024- 20.09.2024 conform Planului național de acțiuni tematice de control în sănătate publică

–    Reevaluarea unităților de învățământ care au termene de remediere a deficiențelor

–    Evaluarea sanitară a unităților de învățământ în vederea autorizării sanitare.

–    Asigurarea efectuării triajului epidemiologic după vacanța de vară în toate unitățile de învățământ.

–    Colaborarea cu conducerea unităților de învățământ pentru asigurarea accesului la asistență medicală gratuită și pentru o alimentație sănătoasă prin acordarea în condiții de siguranță a produselor alimentare tuturor copiilor înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particulare.

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea

 

– Având la bază prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, măsurile dispuse de Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea pentru asigurarea unui climat de ordine în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2024-2025, includ următoarele:

–    Includerea unităților de învățământ din responsabilitate în itinerariile de patrulare, pentru asigurarea unei acoperiri echilibrate, în funcție de evoluția situației operative și de resursele disponibile;

–    Instruirea efectivelor din dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice referitor la evoluția situației operative în zona unităților de învățământ și cu privire la procedurile de intervenție;

–    Asigurarea intervenției specifice în cazul producerii unor evenimente în incinta sau în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar aflate în responsabilitatea instituției noastre;

–    Realizarea schimbului de date și informații la nivel intra și interinstituțional pentru cunoașterea evoluției situației operative din zonele unităților de învățământ preuniversitar;

–    Participarea împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu, la realizarea unui sistem eficient de cooperare, în vederea menținerii unui nivel ridicat de acțiune în zonele și pe itinerariile de deplasare vulnerabile, pentru prevenirea săvârșirii faptelor antisociale asupra elevilor care se deplasează pe aceste trasee;

–    Prezența activă a lucrătorilor jandarmi a lucrătorilor jandarmi în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ în vederea prevenirii fenomenului de abandon școlar;

–    Derularea programelor-proiectelor comune, constând în actualizarea parteneriatelor educaționale existente și, după caz, inițierea și derularea altora noi, acolo unde acestea lipsesc și se impun, având în vedere experiența acumulată anterior și situația operativă existentă în zonele unde sunt situate unitățile de învățământ;

–    Elaborarea și derularea de programe/proiecte/campanii de prevenire a delincvenței juvenile și violenței în mediul școlar preuniversitar;

–    Abordarea în cadrul activită-țior preventiv-educative a unor tematici de natură juridică adaptate mediului școlar preuniversitar, prin care elevii să conștientizeze drepturile și obligațiile pe care le au, precum și consecințele comiterii faptelor ilegale.

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” al Județului Vâlcea

 

– Activitățile preventive desfășurate de către inspectorat au ca obiect siguranța la foc a construcțiilor în care se desfășoară procesul de învățământ, fiind aplicate principiile conti-nuității și gradualității, acestea concretizându-se prin activități de îndrumare, pregătire, informare preventive, asistență tehnică de specialitate, control și aplicare sancțiunilor contravenționale.

– Activitățile planificate vizează asigurarea unui climat de siguranță pe linia situațiilor de urgență.

 

 

Menționăm faptul că în conformitate cu prevederile Ordinului viceprim-ministrului, ministrului afacerilor interne nr. 144/07.09.2023 privind unele măsuri de punere în aplicare, de către prefect la nivel local a PNCA pentru siguranța școlară, s-a constituit, prin Ordinul Prefectului nr. 461/10.10.2023, Grupul de lucru la nivelul județului Vâlcea pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse în Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Frecvența ședințelor grupului de lucru menționat anterior este semestrială, însă pot fi organizate ședințe ori de câte ori este nevoie.

Astfel, în data de 23.01.2024 Grupul de lucru pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse în Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară a fost convocat în ședință ordinară la sediul Instituției Prefectului județului Vâlcea pentru a analiza rapoartele instituțiilor cu competențe în domeniul asigurării siguranței școlare, în conformitate cu prevederile acțiunii 4 din cadrul obiectivului C „Monitorizarea modului în care este realizată siguranța școlară” din PNCA. În cadrul acestei întâlniri de lucru au fost analizate:

  • siguranța în unitățile de învățământ din județul Vâlcea, realizat pentru perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023-2024 și elaborat în conformitate cu prevederile acțiunii 3 din cadrul obiectivului C „Monitorizarea modului în care este realizată siguranța școlară” din PNCA;
  • activitățile desfășurate în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2023-2024 pentru asigurarea siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea (Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, Centrul de Prevenire, Evaluarea și Consiliere Antidrog Vâlcea, Poliția Locală a Municipiului Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea).

În data de 12.07.2024 Grupul de lucru pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse în Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară a fost convocat în ședință ordinară la sediul Instituției Prefectului – Județul Vâlcea pentru a analiza modul în care a fost realizată siguranța școlară la nivelul județului Vâlcea în anul școlar 2023-2024, precum și în vederea aducerii unor propuneri pentru îmbunătățirea siguranței școlare în anul 2024-2025. În cadrul întâlnirii de lucru au fost supuse analizei:

  • siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea în anul școlar 2023-2024 (Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea);
  • activitățile desfășurate în anul școlar 2023-2024 pentru asigurarea siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea (Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, Centrul de Prevenire, Evaluarea și Consiliere Antidrog Vâlcea, Poliția Locală a municipiului Râmnicu Vâlcea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea);
  • activitățile preventive desfășurate la unitățile de învățământ în anul școlar 2023-2024. Situația actualizată a obiectivelor neautorizate din punct de vedere al securității la incendiu (Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea);
  • activitățile desfășurate de Direcția de Sănătate Publică Vâlcea în anul școlar 2023-2024 în unitățile de învățământ preuniversitar din județ.

Instituția Prefectului – Județul Vâlcea a transmis în data de 09.02.2024 adrese către unitățile administrativ-teritoriale (28) care au pe raza localității unități de învățământ care nu îndeplinesc cerințele de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003, cu modificările și completările ulterioare și de HG nr. 301/2012, prin care solicită întreprinderea demersurilor necesare pentru ca unitățile de învățământ să beneficieze de paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor prevăzute de actele normative menționate.

De asemenea, Instituția Prefectului a transmis în data de 30.07.2024 adrese către unitățile administrativ-teritoriale (24) care nu îndeplinesc cerințele de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012, în vederea realizării demersurilor necesare pentru intrarea în legalitate, în contextul organizării debutului noului an școlar în condiții de maximă siguranță.

Referitor la situația unităților de învățământ și a cabinetelor medicale școlare care nu au autorizație sanitară de funcționare, Instituția Prefectului a transmis în data de 13.08.2024 adrese către unitățile administrativ-teritoriale (17) care au unități de învățământ și cabinete medicale în această situație, în vederea realizării demersurilor necesare pentru remedierea deficiențelor constatate cu ocazia controalelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică, în scopul obținerii autorizațiilor sanitare și asigurării unui mediu sănătos în care să se desfășoare procesul de învățământ.

În ceea ce privește ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vâlcea discuțiile s-au axat pe tema “Poliția de proximitate – un parteneriat interactiv cu cetățenii, în scopul prevenirii eficiente a faptelor infracționale”. Potrivit doamnei comisar șef de poliţie – Bianca Enăcherscu Şef Birou Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea perioada primului semestru 2024 s-a caracterizat prin continuarea procesului de eficientizare a activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, urmărindu-se atingerea standardelor impuse, având ca rezultat menţinerea sub control a fenomenului infracţional, creşterea nivelului de încredere a cetăţenilor în poliţie. Poliția de Proximitate este o ramură parte din departamentul de Ordine publică al Poliției Române și are ca scop efectuarea unor acțiuni preventive de asigurare a ordinii publice prin implicarea directă în problemele comunității și în depistarea potențialelor arii ce pot genera tulburări ale ordinii publice.

Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social Vâlcea dezbaterile s-au axat pe negocierea contractului colectiv de muncă, precum și pe activitățile desfășurate la nivel județean pentru îndeplinirea obiectivelor și sarcinilor din Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027. Astfel, în cadrul ședinței de lucru doamna Livia Drugan, Inspector șef adjunct – Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, a oferit detalii referitoare la negocierea contractului colectiv de muncă, dreptul la negociere colectivă, obiectul negocierii collective, participarea și reprezentarea la negocieri collective, durata mandatului reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor, precum și despre atribuţiile reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor, modul de îndeplinire a acestora, precum şi durata şi limitele mandatului acestora.

Al doilea subiect, aflat pe ordinea de zi, s-a axat pe activitățile desfășurate la nivel județean pentru îndeplinirea obiectivelor și sarcinilor din Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027. Detaliile au fost oferite de către domnul Laurențiu Papa, Șef serviciu – Instituția Prefectului Vâlcea.

Instituția Prefectului – Județul Vâlcea a solicitat serviciilor deconcentrate, cu competențe în domeniu (Inspectoratul Școlar Județean – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și Direcția Județeană pentru Cultură), o informare privind activitățile desfășurate în primul semestru al anului 2024 pentru îndeplinirea obiectivelor și sarcinilor din această Strategie cu referire la incluziunea minorității rome. Amintim o parte din demersurile efectuate:

  1. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea a fost efectuată informarea comunităţii de romi, identificarea copiilor eligibili, precum şi acordarea de sprijin şi consiliere la întocmirea şi depunerea dosarului pentru obținerea cardurilor/tichetelor sociale pentru grădiniţă, învățământul primar și gimnazial conform Ordonanței de Urgență nr. 83/2023, privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, informarea cu privire la alte programe de sprijin, cum ar fi: bursele sociale, banii de liceu, bursele profesionale. În acest an școlar, au fost cuprinși în sistem 536 de copii, astfel:
  • 637 preșcolari;
  • 095 elevi în învățământul primar;
  • 667 elevi în învățământul gimnazial;
  • 137 elevi în învățământul

 

  1. Printre măsurile luate la nivelul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vâlcea amintim:
  • informarea comunității privind rolul mediatorului școlar (140 de activități de informare derulate)
  • Vizite ale mediatorilor școlari în comunități (780 de vizite efectuate);
  • Identificarea copiilor neșcolarizați și facilitarea accesului la învățământul de masă preșcolar;
  • Identificarea copiilor neșcolarizați și facilitarea accesului la programe alternative de învățământ: învățământ de masă-cursuri de zi sau cu frecvență redusă, programul ,,A doua șansă”;
  • Informarea beneficiarilor privind programele de recuperare, programe de intervenție personalizate, programe de tip ,,Școală după școală” (3400 de elevi și părinți informați privind programele suport derulate de Ministerul Educației);
  • Colectarea datelor statistice relevante pentru monitorizarea accesului la educație și menținerea copiilor în sistemul educațional obligatoriu (240 de copii aflați în risc de abandon școlar);
  • Identificarea problemelor educaționale sau de altă natură care au efect asupra participării la educație a copiilor și aducerea la cunoștință conducerii unității de învățământ (890 de copii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială);
  • Actualizarea bazei de date a copiilor aflați în risc de abandon școlar, monitorizarea situației școlare și participarea la activitățile extrașcolare, derularea de programe educaționale la nivel județean pentru reducerea violenței, absenteismului, prevenirea abandonului școlar și a bullying-ului (14 baze de date cu copii aflați în risc de abandon școlar, 6 programe educaționale derulate la nivel județean, 11.300 de beneficiari: elevi, cadre didactice, părinți, membrii ai comunității);
  • Organizare de activități extrașcolare cu dimensiune multiculturală (140 de activități extrașcolare derulate);
  • Identificarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și orientarea familiilor către serviciile CJRAE Vâlcea (340 de copii cu cerințe educaționale speciale identificați, 14.500 de beneficiari ai serviciilor educaționale oferite de CJRAE Vâlcea);
  • Sprijinirea elaborării planului de desegregare școlară și implementarea acestuia în colaborare cu conducerea școlilor (29 de directori ai unităților de învățământ sprijiniți);

 

  1. La nivelul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea s-a procedat la
  • identificarea si depistarea cetățenilor români aparținând minorității romilor vulnerabili neînscriși pe lista unui medic de familie, precum și a nevoilor medico-sociale, cu focus pe gravide, minori, în special în mediul rural (4120 persoane de etnie romă);
  • Informarea cetățenilor români aparținând minorității romilor cu privire la programele de sănătate publică aflate în derulare (293 persoane);
  • Organizare de întâlniri periodice cu mediatoarele sanitare în scopul instruirii acestora în vederea promovării la nivel comunitar și la nivelul instituțiilor și alți factori implicați, de măsuri privind combaterea discriminării în accesarea serviciilor de sănătate publică (7 dezbateri);
  • Dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară cu accent pe comunitățile cu risc de sărăcie crescut și cu populație predominant de etnie romă (nr. asistenți medicali comunitari- 60, nr. mediatori sanitari -7);
  • Creșterea accesului cetățenilor români aparținând minorității rome la nevoile de asistență medicală primară conform Programelor Naționale de Sănătate (nr. mame informate – 195);

 

  1. Potrivit Agenției Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea, în primul semestru al acestui an, 187 de persoane de etnie romă au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională iar în primul semestru al anului 2024, 12 persoane de etnie romă au fost încadrate în muncă.
  2. La nivelul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vâlcea s-a asigurarat accesul tuturor cetăţenilor din județul Vâlcea, inclusiv persoanelor de etnie romă, la beneficiile de asistență socială şi efectuarea tuturor plăţilor de la bugetul de stat, astfel:
  • venitul minim de incluziune socială;
  • indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor (ICC);
  • stimulent de inserţie;
  • indemnizaţii şi ajutoare acordate persoanelor cu dizabilități;
  • alocaţia de plasament;
  • indemnizaţie lunară hrană (HIV/SIDA/TBC);
  • ajutoare pentru încălzirea locuinţei (energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri);
  • ajutoare de urgență;
  • indemnizație pentru tineri;
  • sprijin lunar;
  • alocația de stat pentru copii.

 De asemenea, la nivelul Direcției Județene pentru Cultură s-a avut în vedere promovarea contribuției romilor la dezvoltarea societății românești prin producții culturale specific. Astfel, repertoriul muzical specific etniei rome a fost integrat Concertului Orchestrei „Rapsodia Vâlceană” a Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea, concert realizat în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Romilor, Rm. Vâlcea-Arenele Traian, 8 aprilie 2024, precum și în cadrul Festivalului-Concurs Național de Interpretare „Lăutarul”.